2018-04-03 07:19:55• hírek • MTI

Könyv a történelem legnagyobb műtárgylopásáról

Könyv jelent meg minden idők legnagyobb megoldatlan műtárgylopásáról, amely során 500 millió dollár (126 milliárd forint) értékben loptak el festményeket és egyéb műtárgyakat a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumból.

A hétfőn megjelent Stolen című, 37 oldalas könyv az intézmény látogatóinak kérésére született meg, akik többet szerettek volna megtudni az 1990. március 18-án hajnalban ellopott 13 műtárgyról, amelyeket két rendőrnek öltözött férfi vitt el a múzeumból. Az ügyben senkit nem tartóztattak le, és máig ez maradt a történelem legnagyobb megoldatlan műtárgylopása.


A tolvajok annak idején megkötözték a múzeum két biztonsági őrét, majd 81 percet töltöttek az intézményben, mielőtt távoztak egyebek között Vermeer A koncert, Rembrandt Vihar a Galileai-tengeren és Manet Chez Tortoni című festményével, valamint egy kínai serleggel és egy Napóleonhoz kötődő sasos dísszel. A gazdagon illusztrált könyv minden egyes ellopott alkotás történetét bemutatja, valamint azokat a kiállítótermeket is, ahonnan a műveket elemelték.


“A könyv célja, hogy az ellopott műalkotások képeinek bemutatásával segítsen nekünk megőrizni ezeket a mesterműveket mindaddig, amíg meg nem ünnepelhetjük a visszatérésüket” – írta a könyv előszavában Peggy Fogelman, a múzeum igazgatója.


A könyvben a múzeum biztonsági főnökének, Anthony Amorénak az írása is helyet kapott, amelyben emlékezteti az olvasókat, hogy tízmillió dollár nyomravezetői díj jár annak, aki információval tud szolgálni a műalkotásokról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: